Tuesday, 20 September 2016

NAK INCOME CEPAT : INI CARA NYA.


Semua yang berniaga pasti nak cepat berjaya, pasti nak cepat kaya, nak senang cepat, jika boleh semuanya dalam waktu yang singkat. Baik menjual kuih muih, nasi lemak di tepi jalan, bisnes online, jual kereta maupun bisnes MLM. Keinginan untuk meraih dengan cepat ini adalah berkemungkinan desakan kewangan maupun naluri sendiri. Walaupun apa pun ia tidak salah asalkan tidak tertipu dengan skim-skim cepat kaya dan sebagainya.

Persoalannya, bolehkah bisnes yang anda buat menjana income degan cepat dan pantas? bagi saya apa jua bisnes boleh jadi cepat sekiranya faham 3 perkara berikut ;


#1 CEPAT-CEPAT TAMBAH ILMU

Berniaga memang perlukan ilmu yang tinggi, ini apa yang dikatakan sebagai practical knowledge. Menjana income dengan pantas anda perlukan penguasaan yang tinggi dalam bidang-bidang yang penting. Penguasaan itu memerlukan ilmu yang tinggi seperti ilmu tentang produk yang anda jual, ilmu tentang perancangan, ilmu pemasaran, ilmu membina network, ilmu cash flow, ilmu mengekalkan pelanggan setia dan macam-macam lagi. Lebih cepat anda mahir sesuatu ilmu maka lebih cepatlah anda boleh bergerak ke langkah yang seterusnya dalam membina income pantas.  

Walaubagaimana jika hendak mahir ilmu dengan pantas, kita kenalah patuh kepada guru jangan melawan. Jika melawan segala ilmu yang dipelajari akan hilang.   


#2 CEPAT-CEPAT RESOLVE PROBLEM DAN TERUS BERGERAK KE HADAPAN

Setiap orang tidak terlepas daripada cabaran serta masalah samada masalah rumahtangga, kerja, peribadi dan lain-lain lagi yang mungkin mengganggu perjalanan aktiviti bisnes anda. Sekiranya anda mempunyai masalah, maka cepat-cepat lah selesaikan atau buat keputusan jalan penyelesaian  yang difikirkan baik. Jangan keliru, apa yang saya maksudkan di sini bukan semestinya selesai masalah baru nak fokus pada bisnes. Yang saya maksudkan adalah jika tidak boleh selesai, buat keputusan jalan penyelesaian pun dah cukup baik, barulah kita boleh fokus kepada bisnes.


#3 CEPAT-CEPAT BUAT AKTIVITI BISNES YANG PERLU ANDA BUAT

Apabila ke dua-dua perkara di atas anda sudah faham, maka seterusnya nak tunggu apa lagi? mulakan sahaja tindakan yang perlu anda lakukan dengan segera seperti planning, pemasaran, coaching, sharing, perkhidmatan dan lain-lain. Orang yang berjaya melakukan segala tugasan mereka dengan pantas tidak perlu fikir lama-lama. Mereka faham tentang risiko, jika terlalu takut dengan risiko, sampai bila-bila pun kita tidak akan buat. 

Apa jua bisnes yang anda lakukan, sekiranya dilakukan dengan CEPAT DAN TEPAT, Insya Allah akan membuah hasil yang  cepat dan lumayan.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------