Tuesday, 30 August 2016

BOSAN BELAJAR : RAMAI DAH BERJAYA DENGAN 3 CARA MUDAH INI.

 



Belajar kerana terpaksa menjadi penyumbang utama rasa bosan. Begitu juga dengan penyampaian guru yang kurang menarik dan topik perbincangan yang tidak kena. Penyakit bosan belajar ni seolah menjadi satu perkara biasa dalam hidup kita. Ada juga orang yang belum datang kelas dah bosan. 

Seriuskah penyakit bosan belajar ini? Ya ia ibarat sakit kencing manis, mampu memusnahkan kehidupan seseorang. Apabila belajar menjadi bosan, tunggulah saat kejatuhan. Tidak kira dalam apa juga bidang sekali pun seperti jualan, latihan, masakan, pengurusan dan lain-lain lagi. 

Tapi walau apa pun, jika kita rasa bosan, maka kitalah yang perlu berubah sebab jika kita tidak belajar, kita lah yang akan rugi banyak ilmu yang berguna. Kepada sesiapa yang ada penyakit rasa bosan tu, cuba 3 cara simple ini : 


#1 Betulkan Niat Belajar

Cuba periksa semula niat atau matlamat anda belajar. Adakah anda benar-benar mahu belajar atau sebab nak mencari kelemahan guru. Apa yang anda pilih itulah yang anda dapat. Sekiranya anda tidak dapat memahami yang anda pelajari, itu adalah pilihan masing-masing. Sebab itu orang kata, malu bertanya sesat jalan. Jika niat belajar itu betul, Insya Allah ilmu itu lebih mudah dipelajari, walaupun anda hadir berkali-kali seperti kita belajar ilmu fardu a'in. 


 
#2 Beri Tumpuan Sepenuhnya Semasa Belajar 

Masalah utama pembelajaran adalah tidak fokus dengan apa yang disampaikan. Masalah ini bukan sahaja dialami oleh pelajar sekolah, bahkan yang dewasa pun sama. Sekiranya kita suka memberi alasan kelas boring dan lain-lain maka kita sudah pasti rasa bosan sepanjang zaman! Bagaimana nak beri tumpuan yang tinggi terhadap pembelajaran? cuba guna teknik ini. Setiap point yang diajar anda kata "oh begitu, Wow hebatnya! kenapa boleh jadi macam tu, lepas tu apa jadi" dan sebagainya. Insya Allah anda akan lebih fokus.   



#3 Kaitkan Point Dipelajari Dengan Kehidupan Sebenar
  
Jadikan apa yang pelajari sesuatu yang praktikal. Semua itu terpulang kepada anda, sebagai contoh jika anda sedang manghadiri program teknik jualan, maka kaitkanlah dengan bidang jualan yang anda ceburi. Kemahiran ini ramai yang tidak boleh buat. Jika di sekolah, murid yang bijak selalu buat teknik ini sebab itu mereka lebih rasa fun bila belajar. Jika ambil bulat-bulat sudah tentu belajar menjadi bosan, kan dah buang masa belajar seharian. Siapa yang rugi?

Baiklah akhir kalam, saya mendoakan semoga anda boleh menggunakan 3 cara mudah ini dalam pembelajaran anda. Jika kita berilmu, kita lebih mudah berjaya dan kita mampu menguasai dunia. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Nak kekal bertenaga sepanjang hari? sila klik di sini.

Nak belajar menjual dengan hebat? sila klik di sini sekarang.

Sunday, 28 August 2016

MINDA BAWAH SEDAR : 4 PERKARA YANG ANDA WAJIB TAHU.


Minda Bawah Sedar atau di dalam bahasa Inggeris disebut Sub Conscious Mind merupakan bahagian minda yang banyak mengawal majoroti kehidupan kita. Apabila saya tanya peserta dalam program Mind Mastery Program, sehari berapa kalikah mereka berfikir, mereka menjawab setiap waktu mereka berfikir. Tetapi sebenarnya kita silap sebab banyak benda dalam hidup kita tidak memerlukan daya fikir. Sebagai contoh, apabila anda melihat bayi menangis, apa yang anda akan lakukan? anda akan pujuk dia dan berkata : "ala buchuk buchuk sayang ni" dan anda akan berikan dia botol susu, begitulah juga apabila anda memasuki kenderaan, anda akan terus melakukan perkara yang selalu anda buat seperti menghidupkan enjin, hidupkan air cond, betulkan cermin belakang dan sisi-sisi dan lain-lain lagi. Adakah anda masih perlu berfikir untuk melakukan perkara-perkara berikut atau ia berlaku secara automatik?     

Perbuatan yang automatik itu sebenarnya adalah di dalam kawalan Minda Bawah Sedar kita. Pada kali ini saya ingin mengajak anda mendalami apakah komponen-komponen yang terdapat di dalam minda bawah sedar yang perlu anda tahu, antaranya adalah ; 


#1 NAFSU

Nafsu meliputi baanyak sudut seperti nafsu makan, nafsu tidur, nafsu main, nafsu marah, nafsu seks dan macam-macam lagi. Nafsu merupakan keinginan yang kita miliki sebagai contoh nafsu memiliki kereta idaman, rumah yang besar, isteri yang cantik macam cik lopah dan macam-macam lagi.  Lawan kepada nafsu adalah akal. Seorang wanita mungkin mempunyai nafsu yang lebih berbanding dengan lelaki, sebab itu yang selalu nak tukar lagsir atau perabot adalah isteri berbanding dengan suami. Adakah nafsu ini boleh dikawal secara sedar? Jawabnya adalah ya. 
Nafsu makan terdidik dengan kita berpuasa tetapi kenapa masih ramai anak-anak muda yang tidak berpuasa di bulan Ramadan? Itu nama kalah dengan turutan nafsu. Nasfu perlu disiplin yang kuat untuk dibentuk kepada yang lebih baik. 

#2 TABIAT 

Perkara yang tidak biasa kita buat, pada permulaannya amat sukar untuk kita lakukan sebagai contoh memberi greeting kepada anak atau pasangan setiap hari. Kenapa sukar? sebab belum menjadi tabiat. Apabila kita buat setiap hari, maka ia akan menjadi mudah.

Samada baik atau tidak baik, apabila tabiat sudah terbentuk maka ia akan mengawal kehidupan kita baik kita suka atau tidak. Pada masa itu seolah kita tiada pilihan. 


#3 EMOSI

Di sini juga terletak emosi dan manusia adalah antara mahluk yang mempunyai emosi kuat. Rasa sedih atau gembira antara contoh yang paling mudah. Emosi ini kebiasaannya berbentuk peribadi, contoh ada orang menonton cerita Dilwale atau  Ombak Rindu mampu menitiskan air mata. Itulah antara penangan emosi yang terletak di minda bawah sedar. Perasaan ini akan datang secara semula jadi.  
Sekiranya kita menggunakan emosi untuk kebaikan maka kita akan lebih cepat berjaya. Sekiranya kita gunakan emosi untuk kejahatan, maka seseorang akan lebih cepat musnah. 


#4 GEDUNG MEMORI HIDUP ANDA

Perkara seterusnya yang saya nak kongsi bersama anda adalah di minda bawah sedarlah terkumpulnya segala pengalaman hidup yang kita semua lalui. Ia tidak hilang sedikit pun, tetapi hanya tersimpan di gedung memori kita sahaja. Apabila kita memerlukannya kita hanya perlu buat carian, jika mahu lebih buat carian gunakan teknik atau linggo Minda Bawah Sedar.   

Baiklah sebagai rumusan, kita semua tahu bahawa banyak perkara dalam hidup ini telah dikawal rapat oleh minda bawah sedar ini, cuba anda bayangkan jika seseorang itu mempunyai masalah takut dalam berniaga, tahukah mereka bagaimana nak reset minda bawah sedar untuk atasi rasa takut?. fikir-fikirkan..   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nak tahu lanjut tentang Minda Bawah Sedar, jom ke Mind Mastery Program? Sila klik di sini. 

Thursday, 25 August 2016

RASA BERSALAH DALAM BISNES : 3 CARA BAGAIMANA ATASINYA DENGAN MUDAH




Rasa serba salah untuk berkata benar, rasa serba salah untuk bertindak dan macam-macam lagi rasa serba salah  akan membantutnya segala usaha murni anda di dalam hidup lebih-lebih lagi dalam dunia perniagaan. Sebagai contoh hendak membuat posting di face book takut nanti orang kecil kecil hati, hendak membuat pertemuan dengan rakan seperjuangan anda, takut ada orang sentap, hendak memberi pandangan takut orang lain kecil hati. Semuanya ibarat kata pepatah 'ditelan mati emak, diluah mati bapak'

Apabila rasa bersalah menebal, maka rasa sedih pun datang menyelubungi diri. Akhirnya segala apa yang dirancang tergendala. Siapa yang rugi? diri sendiri juga yang rugi. Di dalam istilah psikologi masalah ini dinamakan assertiveness, kebolehan berkata tidak kepada orang lain. Satu masalah umum yang  dihadapi oleh masyarat bukan sahaja di Malaysia tetapi satu dunia.

Berikut adalah beberapa cara bagaimana anda boleh menghilangkan rasa bersalah dalam perniagaan dan kehidupan seharian :



#1 TIDAK MENGAMBIL HAK ORANG LAIN. 

Secara amnya apa yang membuatkan seseorang itu rasa bersalah adalah apabila mereka buat salah atau mengambil hak orang lain. Sebagai contoh mencuri database pelanggan kawan, cross sell kawan punya pelanggan dan lain-lain. Orang yang mengambil hak orang lain ini biasanya hidup tidak tenteram. 

Garis panduan tentang tidak mengambil hak orang lain dalam perniagaan juga telah dijelaskan dalam Islam secara nyata sepertimana firman Allah SWT yang bermaksud :   

"Wahai orang-orag yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesama kamu dengan jalan yang batil kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku suka sama suka di antara kamu.." (An Nisaa 4:29)


#2 JANGAN RISAU PASAL ORANG LAIN, FOKUS PADA DIRI SENDIRI DAHULU.

Setiap tindakan anda tidak akan boleh memuaskan hati semua orang sebab setiap orang mempunyai hak untuk memiliki pandangan dan persepsi sendiri. Lakukan asalkan ia benar dan berani kerana benar. 

Sikap terlalu memikirkan pasal orang lain akan menjadi hidup kita lemas tidak ke mana. Fikirkanlah jua tentang diri kita dan keluarga kita dahulu sebab masa itu tetap pantas berlalu. Jika kita tidak fokus pada diri kita dan keluarga kita, siapa lagi yang kita boleh harapkan?  



#3 APA JUA RESPON ORANG, ITU ADALAH HAK MEREKA.

Satu perkara lagi yang perlu anda tahu adalah reaksi atau respon orang lain itu adalah hak masing-masing, anda sedikitpun tiada kawalan ke atasnya. reaksi ini lah yang dinamakan bulatan luar kawalan atau circle of no control Jadi janganlah terlalu risau sangat. Jika mereka nak sentap, marah dan merajuk itu hak mereka. Apa yang penting anda tidak buat salah dan teruskan lagi usaha anda dalam perniagaan. Teruskan fokus dengan hak anda memajukan lagi usaha dalam bisnes anda. Jangan lah risau sebab rezeki yang kita cari itu berada di tangan Nya. 

Akhir kalam, semoga anda terus maju dalam perniagaan yang diceburi.  


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekal sihat sepanjang hari bersama produk Qaseh Gold? sila klik di sini.

Nak tahu kenapa ramai orang memilih Produk Qaseh Gold untuk seisi keluarga? sila klik di sini juga.

Tuesday, 23 August 2016

IMPIAN SUAM : 3 CARA MENGEKALKAN MOMENTUM BISNES ANDA




Setelah anda menetapkan impian, andalah yang perlu berkerja keras berusaha merialisasikan impian anda. Pada waktu yang sama anda jugalah perlu melindungi impian sebab semasa anda kecil, ramai orang yang telah mencuri impian yang sangat mahal dalam hidup anda. Jadi apabila sudah dewasa, kenapa harus kita biarkan orang lain mencuri impian kita? 

Walau bagaimanapun, banyak juga kes yang terjadi di mana kita sendiri yang mencuri impian kita. Hasilnya impian kita menjadi malap dan suam. Mengatasi masalah impian yang suam-suam ini sangat memerlukan satu i'tiqad yang bersungguh. Untuk itu, sila baca 3 cara berikut :   



#1 Berkawanlah Dengan Orang-orang Yang Positif.


Terdapat bermacam jenis manusia yang berada di sekeliling kita, ada yang hanya suka bersama ketika kita senang dan apabila susah dia menghilang. Ada yang asyik  condemn apa sahaja yang kita buat. Begitulah halnya dalam dunia niaga yang anda buat, carilah kawan dan teman yang positif kerana yang positif itu mampu membiakkan aura positifnya kepada yang lain. Apabila kita rasa positif, kita akan lebih nampak peluang daripada masalah itu sendiri.    



#2 Ta'rifkan Semula Aktiviti Perniagaan Anda.(Redifining Your Sales Activities)

Seandainya dirasa impian semakin jarang terungkap di bibir, janganlah risau dan pening kepala. Lihat lah pada aktiviti perniagaan atau jualan yang anda perlu buat dulu. Di saat ini apa yang sepatutnya anda lakukan adalah  menta'rifkan semula aktiviti jualan anda. Contoh jika anda menggunakan saluran internet, betulkan aktiviti jualan anda di dalam internet seperti posting cerita kejayaan anda, testimoni, soft selling dan lain-lain. 


#3 Kaji Semula Matlamat Anda Dalam Perniagaan (Bisnes Review)
Perancangan yang lepas perlulah dilawati semula, buat sesi muhasabah diri apa yang telah anda lakukan dengan betul sebelum ini, strategi, taktik dan lain-lain. Jika perlu ubah taktik, strategi serta cara, ubahlah demi dengan pantas agar kita berada di landasan yang betul. 


Akhir kalam, saya doakan semoga anda berjaya mengekalkan momentum perniagaan anda dengan beberapa cara di atas.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jom buat bisnes dengan qaseh gold. Sila Klik di sini.

Anda mampu kekal bertenaga dengan Qaseh Gold! Percaya lah.. Sila klik di sini.


Friday, 19 August 2016

3 SEBAB KEGAGALAN WALAUPUN ADA COACH


Menjalankan apa jua perniagaan bukanlah satu perkara yang mudah. Ramai yang membuat bisnes dan ramai juga yang menemui jalan buntu dalam kemajuan. Jika kita tanya kepada mereka yang gagal di luar sana, adakah mereka mempunyai coach? Saya yakin masih ramai yang masih belum mempunyai coach perniagaan mereka.

Jika di setiap kejayaan suami, pasti ada seseorang yang berada di belakangnya begitulah juga dalam bisnes yang anda lakukan. Setiap kejayaan yang dicipta dalam apa jua bidang sekalipun pasti memerlukan seorang coach, mentor, leader atau trainer dan sebagainya.Kebiasaannya mereka ini lebih berpengalaman luas dalam bidang yang anda lakukan dan berkebolehan untuk melihat bisnes anda secara keseluruhan. 

Tetapi kenapa masih ramai yang gagal walaupun mempunyai coach? 

Berikut adalah 3 perkara yang akan membawa kepada kegagalan walaupun mempunyai cik coach:


#1 JANGAN CARI CIK COACH APABILA ADA MASALAH. 

Sekiranya anda lebih gemar belajar dengan kegagalan demi kegagalan, jangan cari cik coach. Apabila ada masalah, jangan cari cik coach. Dalam bisnes, anda sememangnya memerlukan seorang yang mahir yang boleh mendengar masalah anda dengan betul. 

Perlu diingat, bahawa peranan cik coach adalah untuk membimbing anda agar menjalankan aktiviti perniagaan dengan betul. Dia lebih tahu apa yang boleh dan apa yang tidak boleh dalam perniagaan. Bincanglah dengan cik coach anda apa yang anda mahukan, matlamat, strategi, taktik, masalah dan segala apa jua yang anda risaukan. 

Padangan cik coach ini mungkin berbeza dengan anda, sebab anda adalah pemain dan cik coach berada di luar padang melihat corak permainan mainan yang anda mainkan. Sebab itu biasanya coach lah yang akan menjerit di luar padang membetulkan corak permianan anda.   


#2 JANGAN DENGAR ARAHANNYA. 

Sekiranya anda mahu gagal walaupun mempunyai cik coach, jangan dengar arahannya. Perkara yang paling susah dan berat sekali dengan cik coach adalah ikut arahan cik coach. Dia lebih tahu apa segala pantang larang dalam perniagaan anda. Dia akan memantau kita mengikut disiplin dan tertib yang mungkin susah demi kejayaan.Kejayaan memerlukan minda yang kuat, semangat yang kental dan akal yang smart.  

Jika seseorang itu mula melawan arahan cik coach, maka besar kemungkinan   dia akan menempa lebih banyak kegagalan dalam perniagaan. 

#3 SOMBONGLAH APABILA DAH BERJAYA 

Apabila sudah berjaya, takut-takut terdetik sedikit sifat riak dan sombong, seolah khidmat cik coach cukup sampai di sini sahaja. Mula lah nak membelakangkan dan mengata segala kelemahan dan kesilapan cik coach. Tindakan itu akan membawa anda ke jalan asal di mana anda bermasalah seperti dulu, anda mungkin boleh terjebak dalam roda kehidupan iaitu adakala di atas dan adakalanya di bawah. Tidak salah jika kita menghormati cik coach yang telah berjasa membantu kita berjaya. 

khir kalam sekiranya anda masih belum mempunyai cik coach, carilah coach kejayaan anda. Insya Allah anda akan lalui banyak pengalaman baru dalam perniagaan. Dan sekiranya anda sudah mempunyai coach, jangan lakukan 3 perkara di atas tadi.

Semoga anda berjaya dalam perniagaan yang anda lakukan.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jom buat easy business dengan Qaseh Gold. Sila click di sini.



Thursday, 18 August 2016

PROGRAM 3-JAM DIET : SEDIKIT ILMU DIET YANG PERLU ANDA TAHU









Apabila terdengar sahaja perkataan diet, kita mungkin tergambar di benak fikiran seperti terpaksa kawal makan, kena berlapar, tak boleh makan yang sedap-sedap, dan macam-macam lagi pantang larang. Adakala terkifir macam orang sakit pun ada! Sebenarnya itu semua adalah mitos yang menyebabkan orang ramai bersikap negatif terhadap berdiet. Lataran ramai orang akan terbeban dengan tabiat pemakanan mereka yang sedia ada.
Banyak kajian-kajian yang saya baca tentang diet dalam tempoh beberapa bulan yang lepas. Apa yang paling menarik dan seronok saya dapati adalah ada pandangan pakar fitness yang mengatakan 'kita boleh makan apa sahaja yang kita mahu' contoh kari kepala ikan, roti canai, burger, pizza dan lain-lain lagi asalkan kita makan ikut masanya. Alhamdulillah... boleh saya terus menikmati makanan kegemaran saya... 

Secara amnya jika anda tidak cukup makan, tubuh kita akan memasuki mod kelaparan 'starvation protection mode'. Mode ini akan memberikan satu rasa selamat dengan makan yang banyak. Mode inilah yang membunuh ramai manusia di dunia ini. 
Program 3-Jam Diet yang disarankan oleh seorang  pakar Fitness Jorge Cruise, menyarankan dengan makan 5 kali sehari, kita mampu mengawal dan mengurangkan berat badan dalam beberapa minggu sahaja. Menurut beliau juga, makan sedikit tetapi berkala setiap 3 jam mampu menambahkan lagi fungsi metabolisma seseorang dengan baik. 

Ya sediki, kerap dan seimbang boleh menguatkan lagi potensi pembakaran lemak tubuh. Berikut adalah beberapa rule dalam program 3-Jam Diet ini :

#1 Sarapan dalam tempoh 1 jam selepas bangun pagi. 
Ambil lah sarapan jika tidak berat, yang ringan-ringan pun memadai. Kelewatan bersarapan akan menyebabkan perut terlalu lapar dan ia akan mengaktifkan kembali 'Starvation mode' seseorang dengan pantas. Itu amat bahaya. Ambillah sarapan yang agak berat sikit dalam lingkungan 400 ke 450 calori untuk sarapan. Jika tidak berkesempatan, saya sarankan anda mengambil produk Qaseh Gold, Alhamdulillah ia sangat membantu saya selama ini, berkhasiat serta sihat.   

#2 Makan setiap 3 jam Melainkan Semasa Tidur.
Cabaran kita yang seterusnya adalah makan di antara sarapan dan makan tengahari dan di antara makan tengahari dan makan malam. Waktu inilah  yang  selalu orang dilema samada hendak makan atau tidak. Jika kita skip kudapan ini, hasilnya apabila masuk waktu makan tengahari atau makam malam, kita mungkin akan masuk mode kelaparan. 

#3 Berhenti Makan 3 Jam Sebelum Tidur.

Tidak perlu makan yang berat-berat dalam masa 2 atau 3 jam sebelum tidur, sebab pembakaran calori slow pada waktu tidur. Segala kalori yang diambil pada waktu tu hanya tersimpan menjadi lemak sahaja sahaja. Jika perlu makan, ambillah bua-buahan sahaja.  


#4 Makan ikut kadar kalori yang disarankan. 
Ilmu tentang pengambilan calori ini merupakan ilmu yang agak menarik sekali untuk kita terokai bersama. Secara umumnya seorang wanita membakar 1500 calori manakala seorang lelaki dewasa akan membakar 2000 calori sehari tanpa melakukan apa-apa aktiviti senaman. Jika seseorang itu mengambil 3000 calori dan hanya membakar 2000 calori sahaja dalam sehari, maka dalam tempoh 8 hari berat badannya akan naik sebanyak 1kg. Sebab itu kita sarankan unttuk mengambil sejumlah 1500 calori sehari. Ketahuilah jumlah kalori pada makanan, seseungguhnya informasi kini berada di hujung jari. 
   

Segala ilmu yang cetek ini adalah apa yang dapat membantu saya juga pada saat ini. Alhamdulliah banyak pengalaman serta nikmat yang saya mula kecapi semula selepas mengamalkan sesei 3-Jam Diet seperti yang dikongsiakan tadi. 

Akhir Kalam, semoga ia dapat memberikan ilmu kepada anda semua agar dapat mengecapi nikmat sihat sepanjang masa. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sila share link ini jika anda suka perkongsian saya ini. 

Nak kekal sihat dengan mudah, sila klick di sini.

Wednesday, 17 August 2016

3 TIP PENTING MEMBINA NETWORK DALAM PERNIAGAAN


Di sebalik kejayaan sesebuah perniagaan pasti ada rangkaian network yang kuat dan ampuh, tidak kira apa jua bisnis sekali pun samada trading, perkhidmatan, contractor, MLM dan lain-lain. Di samping produk yang baik, network yang kuat juga akan menjadi pemangkin sesebuah kejayaan perniagaan yang gah dan kekal lama. 

Membina network ini adalah ibarat membina pengaruh dalam perniagaan. Ia harus dibina sejak mula kita perniagaan. Jangan risau, semua orang pasti boleh melakukannya dengan lebih mudah dengan beberapa cara berikut :


# 1 BINA RAPPORT.

Bina rapport dengan prospek anda. Jika susah nak faham rapport, ingat sahaj membina silaturrahim. Kenali pelanggan anda, kenapa mereka memilih  produk yang anda jual, kenapa kenalan anda mahu mengetahui lebih tentang perniagaan yang anda lakukan. Bagaimana anda boleh membina rapport dengan kenalan facebook anda? Again jangan asyik cerita menjual produk sahaja (hard sell) orang akan tidak berminat... Cara yang paling mudah membina rapport adalah mendengar dengan baik dan bercerita topik yang sama minat dengan prospek sebagai contoh cerita tentang pengalaman ibu yang menjaga anak-anak demam atau sebagainya. 


#2 TUNJUKKAN ANDA AKTIF DALAM PERNIAGAAN. 

Zaman sekarang merupakan zaman informasi di hujung jari. Manusia zaman sekarang tidak pernah lekang dek smartphone masing-masing sudah tentu juga kawan-kawan serta kenalan samada di alam nyata atau alam maya. Mereka akan melihat setiap apa yang kita share dalam facebook. Jika anda banyak berkongsi perkara-perkara yang menatif maka anda akan kehilangan prospek dalam membina network. Kongsikan aktiviti perniagaan anda mungkin 2 atau 3 kali sehari dengan perkongsian yang berbeda pendekatannya. Kerancakkan anda berniaga akan membuatkan mereka terputik minat untuk tahu lebih lanjut lagi. 


#3 BINALAH KEJAYAAN DIRI WALAUPUN KECIL.  

Menarik orang lain masuk dalam bisnes yang anda lakukan, mereka akan lebih tertarik dengan pencapaian anda dalam perniagaan walaupun ianya mungkin tidak seberapa. Contoh memenangi cabaran bulanan, suku tahun dan tahunan. Ambillah peluang untuk mencipta kejayaan demi membina network yang baik. 

Akhir Kalam, semoga perkongsian ini dapat digunakan demi membina network dalam perniagaan yang anda pilih dan dapat juga dikongsikan kepada rakan-rakan lain yang berada dalam dunia perniagaan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa anda perlu pilih bisnes yang patuh syariah? sila click di sini.

Nak berjinak dengan bisnes yang simple. Sila click di sini.



Tuesday, 16 August 2016

PENYAKIT MALU DALAM JUALAN - BONGKAR 5 RAHSIA HILANGKAN RASA MALU.






Pepatah Melayu ada mengatakan 'malu bertanya sesat jalan'. Begituah juga prihalnya 
dengan sikap malu menjual yang akan membunuh segala impian seorang usahawan. Dari mana datangnya malu? Rasa malu ini berpunca daripada rasa takut dan risau yang begitu menebal.  Takut apa? takut sekiranya kena reject oleh prospek, takut kalau barang tidak laku, takut orang tidak mahu dengar apa yang ingin disampaikan, takut kawan-kawan left group, takut orang kata itu ini dan sebagainya. 

Ibarat satu penyakit, malu dalam jualan ini perlu diubati dengan segera jika tidak seseorang itu akan hidup terseksa penyakit ini sampai bila-bila. Ia ibarat belenggu yang menyekat seseorag daripada kemajuan dalam hidup. Berikut adalah beberapa cara bagaimana untuk mengatasi malu ketika membuat jualan yang boleh diamalkan :

#1 Jual Manfaat Bukan Ciri Produk


Prospek tidak mahu membelil produk yang anda mahu jual, mereka lebih suka membeli manfaat produk yang produk yang ingin jual kepada mereka. Sebagai contoh, prospek tidak membeli produk Qaseh Junior sebab ciri produk itu tetapi mereka membeli junior sebab khasiatnya yang membantu mengekalkan kesihatan anak-anak mereka. Tetapi bagaimana dengan ciri istimewa sesuatu produk? Ya ia masih penting sebab ciri istimewa itulah yang mampu memberikan manfaat kepada prospek. Sekiranya anda lebih fokus kepada berkongsi manfaat kepada prospek anda, maka rasa malu menjual akan terpadam secara automatik.


#2 Jadikan Ia Sebagai Satu Permainan Atau Assigmnent.


Anda mungkin pernah menonton cerita fear factor  atau treasure hunt di mana setiap check point akan ada assignment baru yang membuatkan peserta teruja. Dan yang anehnya peserta yang paling pemalu pun tidak akan rasa malu apabila menyertai program sebegitu. Jadi dalam jualan pun anda perlu meletakkan diri anda dalam situasi begitu sebagai contoh assignment seterusnya "anda mesti berdiri dikhalayak ramai di pasar malam dan edarkan 300 flayer dalam tempoh maksima 4 jam'. Jadikan jualan sesuatu perkara yang menarik  sebab selling is fun.


#3 Gunakan Anchor Yang Power : '1 2  give! 1 2  give! 1 2 give!'



Di dalam menjual masalah yang paling besar adalah masa hendak memulakan bicara. Bayangkan jika anda berada di tengah-tengah shopping complex yang ramai orang. Anda cuba menjual produk anda dan anda rasa kaki anda begitu kaku untuk keluar dari belakang meja kaunter jualan, mulut anda terkunci membisu seribu batu, fikiran anda berfikir macam-macam yang tidak menentu dan tiba-tiba pada masa itu saya pun tolak anda ke depan dan berkata " common just do it! I know you can do it!"  Apa akan jadi? pada masa itu anda pun akan ke hadapan dan mulakan operasi jualan anda. Jadi tolakkan dan kata-kata saya adalah satu anchor yang baik dalam situasi ini. Cuba anda gunakan anchor ini dalam jualan ' 1 2 give! 1 2 give! 1 2 give!' Insya Allah ia mampu menghilangkan rasa malu dalam jualan.


#4 Rasionalkan menjual dengan kejayaan yang bakal dinikmati.


Cabar ketakutan anda dengan kejayaan yang bakal anda kecapi sekiranya anda berjaya mengatasi rasa malu. Secara lumrahnya, manusia memang suka dengan cabaran, maka cabarlah rasa malu ini. Rasionalkan perasaan malu dengan kejayaan yang lebih menjanjikan kebahagian dalam hidup. Berbaloi jika hidup kita dipenuhi dengan perasaan malu dan takut? 




#5 Buat Selalu Sehingga Sebati.

Jika selalu buat maka rasa malu pun akan hilang. Orang yang biasa menjual atau berkongsi lakan menjadikan diri mereka lebih mahir dan cekap menjual. Apabila kita cekap menjual, malu pun akan hilang selama-lamanya.



Akhir kalam, semoga tips di atas dapat membantu anda dalam jualan. 



----------------------------------------------------------------------------------------
Nak tahu rahsia menjual Mudah ikuti saya dalam siri latihan Sales Success Formula.  

Nak tahu rahsia manfaat produk Qaseh Gold? sila click di sini. 

Nak lebih cantik dan tampan bersama Produk Gojes by Qaseh Gold? sila click di sini.

Monday, 15 August 2016

BUKAN SOTONG PUN BOLEH JAGA : 6 TIPS SUAMI MUKA BERSIH










Tahukah anda bahawa seorang lelaki bukanlah hendak sangat kulit yang cantik tetapi cukuplah sekadar kelihatan menarik. Seorang lelaki juga bukanlah mahu sangat kulit yang halus dan lembut tetapi cukuplah sekadar muka tak berserabut. Seorang lelaki juga bukanlah hendak sangat kulit yang putih tetapi cukuplah sekadar muka nampak sedikit jernih. Seorang lelaki juga bukanlah mahu kulit yang licin tetapi cukuplah sekadar agar tak nampak muka seposen. 

Lelaki mempunyai dilema untuk menjaga kulit lebih-lebih lagi muka. Mungkin takut nampak macam sotong ataupun takut orang kata jambu dna macam-macam lagi. Segala tanggapan itu adalah salah belaka, seorang lelaki sebenarnya perlu tahu bagaimana hendak menjaga ketrampilan diri agar nampak lebih menyerlah dan yakin. Tiada kena mengana dengan sotong atau jambu dalam hal ini. 
   

Baiklah di ruang ini saya nak kongsi beberapa tips bagaimana nak menjaga kulit agar muka tampak lebih segar bertenaga:  


#1 Solat 5 Waktu Yang Sempurna.

Seorang yang sempurna solatnya Insya Allah jiwanya akan lebih tenang dan tenteram. Ketentraman ini akan terpancar di raut mukanya menjadi muka relax dan tidak stress malahan lebih ceria hidupnya. Jika seseorang tertinggal solat, maka di dalam hatinya tetap rasa bersalah dan gelisah. Woi! bersalah dengan Maha Pencipta bukan dengan orang!  
   

#2 Minum Air Yang Mencukupi. 

Kekurangan minum air akan menyebabkan tubuh kita bermasalah. Bagi yang berusaha mengecilkan saiz seluar, jika kurang minum air, maka usaha akan menjadi sia-sia. Minum air kosong yang mencuckupi juga boleh melancarkan lagi proses detox. Apabila toxin sudah ternyah dari tubuh, kulit kita akan tamak lebih sihat dan segar.  


#3 Bersihkan Gigi & Murahkan Senyuman.

Orang yang giginya bersih biasanya murah senyuman. Orang yang murah senyuman nampak lebih mesra dan mudah didekati. Amalkan penjagaan gigi dengan baik seperti gosok gigi selalu, gunakan set penjagaan gigi seperti gloss, ubat kumur dan lain-lain. 

  
#4 Bersenam Setiap Hari

Terdapat banyak jenis senaman yang anda boleh lakukan. Apa yang penting adalah kita perlu tahu parameter senaman yang perlu kita lakukan. Berlari untuk apa, berjalan untuk apa, buat step-up untuk apa, buta plank untuk apa dan sebagainya. Lakukanlah senaman pada bila-bila waktu pun samada di rumah, tempat kerja dan lain-lain. Cara paling mudah adalah monitor steps anda sepanjang hari. Gunakan apps yang ada dalam smart phone anda.  


#5 Ambillah Makanan Tambahan Yang Sesuai. 

Mengambil makanan tambahan yang semulajadi dan tiada campuran kimia
juga mampu membantu menaikan seri wajah kita serta tenaga sepanjang hari. 


#6. Pilih Pakaian Yang Sesuai Dengan Tubuh Badan Kita.

Aspek pilihan pakaian yang sesuai juga dapat membantu lelaki atau suami agar kelihatan lebih bertenaga dan berketrampilan hebat. Ada pendapat mengatakan bahawa orang yang berbadan gempal tidak sesuai untuk memakai baju lengan pendek yang kotak-kotak sebab nampak lebih rendang berbanding dengan baju yang plain atau jalur menegak


Kepada isteri-isteri atau cik abang kat luar sana bolehlah amalkan tips di atas.. mana tahu lebih menarik dan yakin. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ramai juga yang menggunakan produk seperti Qaseh Gold untuk mengekalkan tahap tenaga sepanjang hari serta kesihatan lain.